
Council – 9 December 2010 
 
Appointment of Medical Assessors 
 
Executive summary and recommendations  
 
Article 35 of the Health Professions Order 2001 (“the Order”) enables the Council 
to appoint suitably qualified registered medical practitioners as “medical 
assessors” to give advice to Practice Committees on “matters within their 
professional competence in connection with any matter” which the Panel is 
considering. 
 
The Fitness to Practise Department has revised its Assessors and Expert 
Witnesses Practice Note. 
 
This paper sets out the policy for the appointment of medical assessors. The 
power to appoint medical assessors is delegated to the Chief Executive under 
the scheme of delegation, subject to “any appointments process established by 
the Council.”  
 
Decision  
 
The Council is asked to approve the attached policy for the appointment of 
medical assessors. 
 
Background information  
 
Fitness to practices operational guidance is being drafted to assist Case 
Managers on the types of cases where the appointment of a medical assessor 
may be appropriate.  
 
Resource implications  
 
Financial implications 
 
The cost of appointing a medical assessor to assist the Panel will vary depending 
on the nature of the case and extent of the advice required.  
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Policy 
Appointment of medical assessors 

 
Introduction 
 
Medical assessors should be appointed to give advice on matters within their 
professional competence. Medical assessors should be appointed from among 
suitably qualified registered medical practitioners.  
 
By virtue of Article 35 (4) of the Health Professions Order 2001, appointed 
medical assessors must not be a member of the Council, a member of a 
statutory committee, a visitor or registrant assessor. 
 
Medical assessors should be appointed to fulfil the role on an ad hoc basis. Any 
such appointment should be made on the basis of the standard letter of 
engagement which, among other things, incorporates the code of conduct for 
assessors. 
 
Fees 
 
Where a medical assessor is identified, an estimate of time should be requested 
from the medical assessor in advance of the work being undertaken, and full day 
or half day fees agreed depending on the amount of time required to provide the 
advice.  
 
The fees may be determined on a case by case basis in a similar manner to the 
fees for expert witnesses.  
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