
 

 

 

Council, 25 May 2017 
 
Policy - Appointment of Registrant Assessors and Medical Assessors 
 
Executive summary and recommendations 
 
Introduction 
 
Policies are regularly reviewed to ensure they remain fit for purpose and reflect any 
changes in case law and regulatory practice. 
 
HCPC’s approach to the appointment of registrant assessors and medical 
assessors, predominantly to assist fitness to practise panels, has until now been set 
out in separate but overlapping policies. Since the use of both types of assessor by 
panels is dealt with in the same Practice Note it makes sense to bring the two 
policies together into a single consolidated document.    
 
The new draft policy makes clearer both the legal basis for appointing assessors and 
their function in assisting fitness to practise panels, and also consolidates the terms 
upon which such appointments should be made. 
 
The new policy has been drafted by HCPC’s Special Counsel. 
 
Decision 
 
Council is asked to approve the draft policy (Appendix A). 
 
Background information  
 
Article 35 of the Health and Social Work Professions Order 2001 provides for the 
appointment of medical assessors, who must be registered medical practitioners, to 
give advice on medical issues. Article 36 makes similar provision for the appointment 
of registered professionals as registrant assessors. 
 
The updated Practice Note entitled “Opinion Evidence, Experts and Assessors”, 
which was approved by Council at its March 2017 meeting, makes clear that fitness 
to practice panels may request the appointment of a medical assessor or registrant 
assessor in any case. The parties to fitness to practise proceedings may also 
request that the panel should appoint an assessor but the decision to appoint is a 
matter for the panel alone. Registrant assessors are most often appointed in the 
early stages of the fitness to practise process to assist an Investigating Committee 
panel in determining whether there is a case to answer. Typically, these will be 
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cases where the concerns raised relate to specialist areas of professional practice in 
which a registrant panel member is unlikely to have the necessary skills and 
knowledge. 
 
Resource implications  
 
None.   
 
Financial implications  
 
None; the fee structure for the appointment of assessors, which is set out in the new 
policy, remains unchanged. 
 
Appendices 
 

A. New draft Appointment of Registrant Assessors and Medical Assessors Policy 
B. Current Appointment of Medical Assessors Policy 
C. Current Appointment of Registrant Assessors Policy 

 
Date of paper 
 
28 April 2017 
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Appendix A 
 

Appointment of Registrant Assessors and Medical Assessors 

Introduction 

Articles 35 and 36 of the Health and Social Work Professions Order 2001 (the 
Order) enable the Council to appoint: 

 registrant assessors, to advise on professional practice issues; and 

 medical assessors, to advise on medical issues.  
 
Normally, registrant assessors and medical assessors are only appointed at the 
request of a Panel conducting fitness to practise proceedings.  Under the 
Council’s Scheme of delegation, those appointments may be made by the Chief 
Executive or the Director of Human Resources. 
 
Articles 35(4) and 36(4) of the Order provide that a registrant assessor or 
medical assessor must not be a member of the Council or the Education and 
Training Committee, a Visitor, perform any other HCPC fitness to practise partner 
role or be an HCPC employee. 

Registrant Assessors 

Wherever possible, registrant assessors should be appointed from among the 
existing HCPC’s partners who are eligible to perform the role.  In practice, this 
will be limited to registrant partners who conduct registration or CPD 
assessments but who are not Visitors, fitness to practise panellists or panel 
chairs. 
 
Where an existing HCPC partner cannot be identified to fulfil the role, a registrant 
assessor must be identified and appointed from among other registrants who are 
suitably qualified and experienced, having regard to the professional practice 
issues on which the Panel will or is likely to need advice. 

Medical assessors 

Medical assessors should be appointed from among registered medical 
practitioners who are suitably qualified and experienced, having regard to the 
medical issues on which the Panel will or is likely to need advice. 
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Fees 

The appointment of a registrant assessor or medical assessor should be made 
on the basis of the standard letter of engagement which, among other things, 
incorporates the HCPC Partners’ code of conduct. 
 
In all cases, an assessor must be asked to provide an estimate of time for the 
work required before any work is undertaken.  Full day or half day fees should 
then be agreed based upon that time estimate. 
 
Where a registrant assessor is identified from among the existing HCPC 
partners, the fee structure for fitness to practise panellists will apply.  For other 
registrant assessors and for medical assessors the fees are to be determined on 
a case by case basis, in a similar manner to the fees for expert witnesses. 
 
 

[Date] 
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Appendix B 
 

Policy 
Appointment of medical assessors 

 
Introduction 
 
Medical assessors should be appointed to give advice on matters within their 
professional competence. Medical assessors should be appointed from among 
suitably qualified registered medical practitioners.  
 
By virtue of Article 35 (4) of the Health and Social Work Professions Order 2001, 
appointed medical assessors must not be a member of the Health and Care 
Professions Council, a member of a statutory committee, a visitor or registrant 
assessor. 
 
Medical assessors should be appointed to fulfil the role on an ad hoc basis. Any 
such appointment should be made on the basis of the standard letter of 
engagement which, among other things, incorporates the code of conduct for 
assessors. 
 
Fees 
 
Where a medical assessor is identified, an estimate of time should be requested 
from the medical assessor in advance of the work being undertaken, and full day 
or half day fees agreed depending on the amount of time required to provide the 
advice.  
 
The fees may be determined on a case by case basis in a similar manner to the 
fees for expert witnesses.  
 
 

August 2012 
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Appendix C 
 

Policy 
Appointment of registrant assessors 

 
Introduction 
 
Where ever possible, registrant assessors should be appointed from among the 
HCPC’s existing pool of registration assessor partners, provided that the partner 
is not also a panel member (or chair) or visitor. By virtue of Article 36(4) of the 
Health and Social Work Professions Order 2001, such partners may not be 
registrant assessors.   
 
Where it is not possible to identify an existing HCPC partner to fulfill the role, a 
registrant assessor may be identified and appointed on an ad hoc basis. Any 
such appointment should be made on the basis of the standard letter of 
engagement which, among other things, incorporates the code of conduct for 
partners. 
 
Fees 
 
Where a registrant assessor is identified from within the HCPC’s existing pool of 
partners, a fee structure equivalent to that used for panel members will apply. An 
estimate of time should be requested from the registrant assessor in advance of 
the work being undertaken, and full day or half day fees agreed depending on the 
amount of time required to provide the advice.  
 
Where a registrant assessor is sought from outside of the HCPC’s current 
partners, the fees may be determined on a case by case basis in a similar 
manner to the fees for expert witnesses.  
 

August 2012 
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