
Executive Summary 

An oral report will be given of the present position and discussion can be held as needed. 

The previously presented criteria for grandparenling are recirculated and members asked to 

note them again. 



Standards of Proficiency and the Renewal of Registration 

Jonathan Bracken 

Introduction 

This note is by way of clarification of the comment in my report of January 2003 on safe and 
effective practice that "all registrants must continue to be able to meet the standards of 
proficiency required of a newly qualified practitioner in order to remain on the register." 

Renewal requirements 

Article 10(2) of the Health Professions Order 2001 (the Order) requires every health 
professional, when renewing their registration, to: 

• meets the conditions set out in Articles 9(2)(b) and (c) of the Order; 

• meets any CPD requirements set under the Order; and 

• if they have not practised since they were last registered, to complete any "top up" 
training specified under Article 19(3) of the Order. 

Articles 9(2)(c) is simply the requirement to pay the prescribed renewal fee and therefore it is 

compliance with Article 9(2)(b) with which we are concerned here. That Article requires a 

person to satisfy the Education & Training Committee (ETC), which is responsible for the 
registration process, that: 

"in accordance with the Council's requirements mentioned in Article 5(2) that he is capable 

of safe and effective practice under the part of the register concerned ". 

Article 5(2) in turn requires the Council to set: 

"the standards of proficiency necessary to be admitted to the different parts of the. 

register being the standards it considers necessary for safe and effective practice... " 

and to prescribe: 

"the good health and good character requirements" which establish that an applicant 
"is capable of safe and effective practice ". 

Applying these requirements 

The Order makes no provision for re-validation of health professionals when they renew their 

registration and thus a "lighter touch" regime is envisaged. In practice, the process is likely 
be self-policing to a large extent, requiring the applicant to sign a declaration to the effect that 
either: 
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• he or she is still currently in practice, has met any CPD requirements and meets the 

proficiency and health and character requirements, or 

• he or she has not been in practice but meets all those requirements and has completed 

any "top up" training requirements. 

As noted in previous reports, whether a person is practising as a health professional is a 

question of fact and those in education, management or research may be regarded as being in 

practice for this purpose. 

In the same way that a person who on being first registered is assumed to meet the standards 

of proficiency by holding an approved qualification which attests to those standards, so a 

health professional's declaration at renewal should be accepted as accurate unless there are 

good grounds to doubt it. The declaration should be made on a form which contains a 

warning that fraudulently procuring the renewal of a register entry is a criminal offence. 

Obviously, the Council will wish to put some form of audit mechanism in place to verify that 

the renewal system is sufficiently robust, but the need to be "satisfied** that an existing 

practitioner continues to meet the standards of proficiency should not be an unduly onerous 

requirement. Once the CPD scheme is in existence, although it is not a measure of 

continuing competence, it will assist those who are in practice but perhaps not involved in the 

day to day treatment of patients to show that they meet the continuing competence 
requirement. 

If there reasonable grounds to believe that a person has made an inaccurate declaration then 

further enquiries may be made and if that person cannot satisfy the ETC that they meet the 

standards of proficiency, then ultimately disciplinary proceedings or a criminal prosecution 
may follow. 
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Safe and effective practice 

Jonathan Bracken 

Introduction 

In recent months some confusion has arisen about the meaning of the term "safe and effective 

practice" and, in particular, whether differing or lower standards will be applied to those who 

enter the register other than by means of an approved UK qualification, for example, under 

the transitional arrangements ('grandparenting') or as international applicants. 

A person's capacity for safe and effective practice is established by meeting two criteria: 

• the standards of proficiency; and 

• the good health and good character requirements. 

So far as the standards of proficiency are concerned, the Health Professions Order 2001 ('the 

2001 Order*) requires common standards of proficiency for safe and effective practice to be 

set for each part of the register. Therefore, regardless of how a person comes to the HPC 

seeking registration he or she must be able to meet the minimum standard for safe and 

effective practice of that profession, or establish that they have practised safely and 

effectively, before being admitted to the register. 

Every applicant - whether a UK graduate, grandparenting, EU or international applicant -

must also meet the good health and good character requirements. 

The 2001 Order is unambiguous on this issue (although not always easy to read), as I hope 

the analysis below will help to show. 

Analysis 

Article 9(2)(b) of the 2001 Order requires that every person seeking admission to the register 

must satisfy the Education and Training Committee that he or she "is capable of safe and 

effective practice" in accordance with the requirements in Article 5(2). 

Article 5(2)(a) in turn requires the Council to set "the standards of proficiency necessary to 

be admitted to the different parts of the register being the standards it considers necessary 

for safe and effective practice..." and Article 5(2)(b) requires the Council to prescribe the 

"good health and good character requirements" which establish that an applicant "is capable 

of safe and effective practice ". 

A person may be admitted to the register by virtue of holding an "approved qualification " or, 

during the two year transitional period, under the grandparenting arrangements. 
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Article 12 of the 2001 Order provides that a person will only be regarded as holding an 

approved qualification if they hold: 

• a UK qualification which the Council has approved "as attesting to the standard of 

proficiency it requires for admission to the [relevant] part of the register"; 

• in the case of an EEA national, an equivalent qualification recognised as such under 

the EC regime for mutual recognition of professional qualifications; or 

• in the case of an international applicant, either a qualification which "attests to a 

standard of proficiency comparable to that" of an approved UK qualification or, if 

not has undergone additional training or experience to meet the "requisite standard of 

proficiency for admission to... the register". 

It should be noted that, although in practice courses for approved qualifications will deliver 

outcomes which exceed the standards of proficiency for safe and effective practice, the 

HPC's legal powers are limited to ensuring that such courses meet those standards and no 

more. Article 15(1) provides for the Education & Training Committees to "establish the 

standards of education and training necessary to achieve the standards of proficiency it has \ 

established under Article 5(2)" and the Committee's power to approve courses, and to refuse /*% ' 

or withdraw such approval relates to the standards established under Article 15(1). 

The transitional ("grandparenting") arrangements are set out in Article 13 of the 2001 Order 

and grandparenting applicants must also be able to show that they meet the requirements for 

safe and effective practice. Grandpareting applicants will fall into two categories: 

• those candidates who meet the "3 out of 5 year" rule, that is who have been wholly or 

mainly practising a relevant profession for three out of the five years ending when the 

register opens, who are required by Article 13(2)(a) to show that they have been 

engaged in "lawful, safe and effective practice". 

• those who do not meet the "3 out of 5 year "rule but may also be eligible for 

registration subject to undertaking additional training and experience to satisfy the 

Council that they have "the requisite standard of proficiency" for admission. 

The requirement to be capable of safe and effective practice is an ongoing one and when 

renewing registration, a health professional is required by Article 10(2) to "meet the 

conditions set out in Article 9(2)(b)...", that is satisfy the Education and Training Committee 

that he or she "is capable of safe and effective practice" in accordance with the requirements 

in Article 5(2). 

On a connected point, whether a person is practising as a health professional is a question of 

fact and those in education, management or research may be regarded as being in practice for 

this purpose. However, as the safe and effective practice requirement is an admission 

standard which relates to clinical competence, all registrants must continue to be able to meet 

the standards of proficiency required of a newly qualified practitioner in order to remain on 

the register. 

January 2003 
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REGISTRATION COMMITTEE 

Grandparenting Criteria 

Article 13(3) of the Health Professions Order 2001 provides that the Council must 

establish the criteria which the Education & Training Committee are to have regard to in 

determining grandparenting applications. This papers sets out a preliminary draft of the 

criteria for consideration by the Registration Committee. As a first draft the document 

may not cover all of the elements which Council would wish to include in the criteria. 

HEALTH PROFESSIONS COUNCIL 

AppIicatioDS for Registration during the Transitional Period 

("Grandparenting" Applications) 

Introduction 

1. Article 13 of the Health Professions Order 2001 provides that, during a transitional 

period of two years beginning with the date on which the HPC register opens, a person 

who does not hold an approved qualification and who was never registered under the 

Professions Supplementary to Medicine Act 1960 may, in certain circumstances, be 

treated as if he or she satisfies the requirement to hold an approved qualification for 

registration. 

2. Those circumstances are set out in Article 13(2) of the Order and require the applicant 

to satisfy the CounciFs Education and Training Committee ("the Committee") that: 

a. he or she has been wholly or mainly engaged in the lawful, safe and effective 

practice of the profession in respect of which he or she is seeking registration 

("the relevant profession") for three out of the five years prior to the opening 

of the register (or its part time equivalent); or 

b. where the applicant cannot meet the "three out of five years" test, that he or 

she has undergone additional training or experience to satisfy the requisite 

standard of proficiency for the relevant profession. 

/Sv 



3. In either case the Committee may require the applicant to take a test of competence. 

4. This document sets out the criteria that the Council has established and to which the 

Committee must have regard in determining whether an applicant meets the requirements 

of Article 13(2). 

Form of application 

5. An application for admission to the register under the grandparenting arrangements 

must be made during the transitional period using the form specified in [Rules] and 

accompanied by the fee prescribed in [provision] of those Rules. 

Lawful practice and its duration 

6. In determining whether an applicant has spent any part of his or her working time in 

the lawful, safe and effective practice of a relevant profession, the Committee shall have 

regard to, among other matters, the period during which the applicant: 

a. has been included in the register of any regulatory body (if any) for the 

relevant profession; 

b. has maintained professional indemnity insurance in respect of the practise of 

that profession; 

c. is stated, in a professional status reference, to have been practising that 

profession. 

d. has, in other circumstances, practised that profession, 

and to the nature and extent of his or her practice during any such period. 

7. For this purpose a "professional status reference" is a reference as to the number of 

years a person has been practising a relevant profession which is given in a statutory 

de<plfl^tfen by a medical practitioner, bank manager, accountant or solicitor who is not 

related to the applicant by birth or marriage (or any relationship akin to marriage). 

8. If an applicant has practised a relevant profession in a place outside the United 

Kingdom, and the practice of that profession there was prohibited unless legal 

requirements relating to it were complied with, the applicant must satisfy the Committee 

that he or she has complied with those requirements in order to be treated as having 

spent that period in the lawful practice of that profession. -

Safe practice 

9. In determining whether an applicant has practised a relevant profession safely, the 

Committee shall, among other matters, have regard to any: 
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a. complaint made to any regulatory body (if any) for the relevant profession by 

whom the applicant is or has been registered; 

b. claim made under a contract of insurance providing professional indemnity to 

the applicant; and 

c. proceedings (whether criminal or civil) brought against the applicant in 

connection with the practise of that profession. 

Effective practice 

10. For the purpose of satisfying the Committee that he or she has practised a relevant 

profession effectively, the applicant shall complete [the questionnaire which forms part of 

the application form for applications under the transitional arrangements in accordance 

with [provision] of the [Rules]]. 

11. In determining whether an applicant has practised the relevant profession effectively 

the Committee shall, among other matters, have regard to: 

a. the completed questionnaire; and 

b. the required standard of proficiency for that profession. 

Test of competence 

12. The Committee may require the applicant to pass the test of competence for the 

relevant profession (or any part of that test) as it considers appropriate. 

13. A test of competence shall comprise a test covering the following heads for the 

purposes of determining whether the applicant meets the required standard of proficiency 

in relation to: 

a. knowledge and understanding of the nature and ethical basis of the practice of 

the relevant profession; •',. - ! , ' 

b. scientific and medical knowledge relevant to the practice of that profession; 

c. clinical assessment, including physical examination before and during 

treatment, interview and case history; 

d. diagnosis or clinical impression; 

a. the selection of appropriate treatment; 

f. the delivery of treatment and evaluation of the response to treatment; 



g. the giving of advice concerning treatment, treatment dependence, minimizing 

of recurrence or the need for further treatment, and related matters; 

h. the obtaining of consent to treatment; 

i. communication with other health professionals, general medical practitioners 

and other care providers, including assessment of the need for second opinions 

or for referrals; 

j. record keeping. 

14. A test of competence may be conducted as an oral or written test (or both) and may 

include a test requiring a practical demonstration by the applicant. 

15. Tests of competence will be conducted by assessors appointed by the Council, who 

shall be persons who are registered practitioners of the relevant profession with not less 

than [five] years' professional experience. 

Additional training and experience 

16. In considering whether it is necessary for an applicant under Article 13(2)(b) to 

undertake additional training or to acquire additional experience, the Committee may 

have regard to any matter which appears to the Committee to be relevant. 

Obtaining further information 

17. Article 13 requires applicants to satisfy the Committee that they meet the tests of 

having been wholly or mainly engaged in the lawful, safe and effective practice of a 

relevant profession or having undergone additional training or experience to meet the 

required standards of proficiency for that profession. Consequently, where on the basis 

of the information available to it, the Committee is not satisfied on any of those points the 

Committee may: 

a. require the applicant to provide information in addition to that provided with 

the application for registration; 

b. require the applicant to be interviewed by the Committee or by a person 

nominated by it or to be visited at any place where he or she practises the 

relevant profession by a person so nominated; and 

c. obtain information additional to that provided with the application for 

registration from any other person or source as it considers appropriate. 


