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REGISTRATION COMMITTEE

Prescribed Periods

Articles 9(2) and 19(3) of the Health Professions Order 2001 provides for the Council to
prescribe time periods for two specific purposes:

Art. 9(2); to prescribe a period of not more than five years after which an approved
qualification held by prospective registrant who has not practised during that period ceases to
be valid unless additional education, training or experience is undertaken to bring his or her
knowledge and skills up to date; and

Article 19(3) to prescribe a period after which a person who has not practised for that period
must undertake additional education, training or experience before being re-admitted to the
register.

In both cases ‘prescribed’ means prescribed in Rules made by the Council and approved by
the Privy Council. Therefore the Committee is asked to recommend prescribed periods for
the purposes of Articles 9(2) and 19(3) for inclusion in the draft Registration and Fees Rules.

The two prescribed periods do not have to be the same. In my opinion, Article 9(2) should
provide for a simple ‘cut off” point after which the applicant would need to undertake top up
training to meet the then current standards of proficiency, but for Article 19(3) a ‘sliding
scale’ may be more appropriate.

For consistency the point at which a person returning to practice is required under Article
19(3) to undertake top up training of the kind envisaged under Article 9(2) should be the
same under both Articles (for example, five years in both cases), but Article 19(3) could be
used to prescribe a shorter period which would allow a less onerous “return to practice”
training or supervision requirement to be imposed on those practitioners who are returning to
work after a break of less than five years.

Jonathan Bracken
March 2003
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Standards for returning to practice
The Health Professions Order 2001 (‘the Order’) says that we can require people
who have not practised or have practised for less than a prescribed period, to
undertake such education and training or to gain such experience as we specify in
standards.

We have chosen to set standards of education and training for anyone who has
stopped practising for more than two years. If you have stopped practising at least
two years ago, you will have to show that you meet the same standards of education
and training for your profession that new registrants have to meet. You can show this
in different ways, depending on how long it has been since you last practised.

Time since last practised Requirement
Less than two years No requirement under these standards
Between two and five years You need to refresh your skills and

experience. You must:

o |work under the supervision of a
registrant for at least XXX weeks. |
The registrant must be from the part
of the register that you want to join;
and

o undertake private study to bring
skills and knowledge up-to-date.
You will need to provide us with
information about the study that
you have undertaken.

Five years or more You need to ensure that you meet the
current standards of proficiency. The
Council regards a qualification that is more
than five years old to be too out-of-date to
enable its holder to meet the standards of
proficiency. Therefore, you must:

e undertake an approved course. This
can be either a standard course, or a
course specifically designed for
returners-to-practise. It is up to
course providers to set detailed
admissions requirements for their
courses, and that could potentially
include offering credits or
accelerated entrance to students
with prior knowledge and/or
experience




Our requirements are the same for everyone, no matter what their reason for stoppin
practising. In other words, it doesn’t matter if you stopped practising to have a baby
travel the world, or to try out a different career. All that matters is how long it has b
since you last practised. However, if you stopped practising because you were suspended
or struck off, then you might have to meet other requirements in addition to meeting the
standards explained in this document.

As a prospective registrant, we expect you to tell us the truth about your proficiency and
not endanger the public. If you lie to us about your knowledge, skills or experience in
order to get back on to our register, you are committing a criminal offence. We conduct
random monitoring of applications for restoration to our register and we will also
investigate applications where we have grounds for concem about whether an applicant
has told the truth.



Article 9 (2) (a) (i) OIC stipulates that an applicant must satisfy the ETC that they hold an
approved qualification awarded within a period not exceeding 5 years ... . .. .
Article 9 (2) (a (ii) refers to " the prescribed period ".

The Committee is asked to consider and make a recommendation to the ETC as to the
" prescribed period ".



-

Registration

9.—(1) A person secking admission to a part of the register must apply to the Council and,
subject to the provisions of this Order, and in particular paragraph (4), if he satisfies the
conditions mentioned in paragraph (2) he shall be entitled to be registered in that part.

(2) Subject to paragraph (3), the conditions are that the application is made in the prescribed
form and manner and that the applicant—

(a) satisfies the Education and Training Committee that he holds an approved qualification
awarded—

(i) within such period, not exceeding five years ending with the date of the
application, as may be prescribed, or

(ii) before the prescribed period mentioned in head (i), and he has met such
requirements as to additional education, training and experience as the Council
may specify under article 19(3) and which apply to him;

(b) satisfies the Education and Training Committee in accordance with the Council’s
" requirements mentioned in article 5(2) that he is capable of safe and effective practice
under the part of the register concemed; and

(c) has paid the prescribed fee.

(3) Where the applicant is already registered in the register and wishes to be registered in an
additional part of the register or to have additional entries recorded, paragraph (2)(a) shall apply
only to the qualifications on which his application is based.



